top of page

Lunds Waldorfskola

På Lunds Waldorfskola följer vi naturens, årets och dagens rytm för att främja elevernas möjlighet att lära och växa utifrån den fas i livet de befinner sig i. Grundämnena utforskas med nyfikenhet och kreativitet genom ämnesöverskridande praktik och teori.

Vi lär oss om vår plats i naturen, under vandringar i våra natursköna omgivningar. På skolans odling följer eleverna årets rytm från sådd till skörd och förädling.

 

Konsten och hantverket genomsyrar undervisningen och öppnar upp för ett skapande sinne. I vår smedja får högstadieeleverna en unik erfarenhet av järnsmidet. Genom handarbetet följer eleverna ullens resa från får till väv och linets från frö till garn.

 

Skolan öppnar upp för besökare under årstidsfesterna, där elever, lärare och föräldrar bjuder in att ta del av elevernas kreativa alster och att fira årstiden med lekar, sång och god fika.

 

På Lunds Waldorfskola utgår vi från Rudolf Steiners antroposofiska pedagogik som undervisas i enlighet med läroplanen Lgr-22.

LundsWaldorf_Hardeberga5.jpg

Året på skolan

HÖST

Fulla av förväntan och energi kommer eleverna till ett nytt läsår på skolan för att skörda både grödor och lärdomar som satts som frön under våren. 

 

Treorna fördjupar sig i urtida yrken och mänsklighetens övergång till bondesamhället. Under bondens år tillbringar klassen mycket tid med praktiskt arbete på odlingen. 

 

Tvåorna stiger in i legendernas och fablernas värld. Femmorna lär sig textilhistoria och växtfärgar ullgarner till lågstadiet och

till sina egna lovikkavantar. 

 

På Höstfesten firas Mikaeli med drakspel, sång, musik, hembakade godsaker, utställningar, lekar och framträdanden.

 

VINTER 

När träden står kala kring skolan och vinden viner kring husknutarna, stiger ettorna in i sagornas värld, där de både läser och skriver egna sagor. De lär sig att sticka med det växtfärgade garnet från femmorna, och att måla vått i vått. 

 

Fyrorna fördjupar sig i vikingatiden, bråktal och att sy korsstygn enligt egna mönster. 

Klass F-3 tillverkar lyktor i olika geometriska former, de lär sig sånger och sedan bjuds familjerna in på lyktfest där ett tåg med sjungande ljus lyser upp den mörka vintern. 

 

På Säteriet antänds tanken när niorna undersöker upplysningstiden och romantiken genom litteraturen. De fördjupar sig i ekologi och funderar över vår tids miljöfrågor. 

 

Sexornas vackra kopparljusstakar tänds under sista hantverkslektionen för året.

 

Skolgården lyser upp av upplysta träd och stöpta ljus när skolan bjuder in till julbasar med sötsaker, mat, musik och utställningar. 

 

VÅR 

När skolgården börjar grönska och blomstra rör sig eleverna allt mer ut till omgivningarna och odlingarna. Femmorna lär sig om botanik och övar in en pjäs på temat grekisk mytologi. Förskoleklassen sår ärtor och majs medan tvåorna sår linfrön och lär sig om linets olika användningsområden. 

 

Treorna tummar och ringlar skålar i keramik som bränns i eldgrop på stenåldersvis. 

Åttorna sätter upp ett skådespel utifrån ett klassiskt verk och samverkar kring allt från kostym och dekor till ljussättning. Pjäsen visas för allmänheten på en scen i Lund. 

 

Niorna åker på sin efterlängtade klassresa, till ett resmål med fokus på geologi eller konsthistoria.

 

Sexorna lär sig om Romarriket, juridik och samhällssystem och studerar mineralogins mäktiga kausalitetsförhållande som är

synliga överallt i vårt landskap.

 

På den efterlängtade Vårfesten möts föräldrar, lärare och elever för att fira våren med lek, sång, mat och uppträdanden.

 

SOMMAR

I solen går eleverna sina morgonpromenader genom de vackra omgivningarna, där mycket finns att upptäcka och lära sig. 

 

Sjuorna läser om renässansens förnyande tidsepok. De fördjupar sig i människokroppens funktioner och omsätter sina kunskaper i praktik under idrott och hälsa. De skapar poesi och lär sig om förvandling inom kemin.

Treorna avslutar Bondens år genom att bygga fågelholkar, insektshotell till pollinatörer och att fläta pilstaket till odlingarna. Odlingarna pysslas om ordentligt med ogräsrensning, gödsling och vattning innan sommarlovet tar vid och föräldrarna hjälper till genom att ta över ansvaret.

 

Eleverna lär sig om naturens rytm och på så sätt också om sin egen, när de följer den in i en välbehövlig ledighet och en ny termin.

Ögonblick från skolans vardag...

Följ oss i sociala medier

  • Facebook
  • Instagram
bottom of page